Startsida Hjälpmedelshandboken 

Hjälpmedelshandboken

Sulky

Anvisning

Det finns två olika typer av sulkyvagnar:
Enkel sulkyvagn är en vagn med enkla inställningsmöjligheter och tillbehör som passar till brukare med liten till medelsvår sittproblematik.


Avancerad sulkyvagn är en vagn med många inställningsmöjligheter och tillbehör som passar till brukare med svår sittproblematik.


Sulkyvagn kan förskrivas till barn som ej kan förflytta sig längre sträckor självständigt med eller utan hjälpmedel och när standardvagn från den öppna marknaden inte täcker barnets behov av sittställning/komfort.

 

Vid förskrivning av sulkyvagn ska information ges att sulkyvagnen kommer att ersättas av rullstol eller annat förflyttning hjälpmedel när barnet blir äldre, senast vid skolstart.

 

Vid skolstart bör alltid annat förflyttningshjälpmedel övervägas tex rullstol för att hjälpmedlet ska vara lämpligt utifrån barnets ålder.

 

Ett förflyttningshjälpmedel ska alltid följa med barnet mellan de olika miljöer som barnet vistas i. Sulkyvagn som endast behövs i förskola/skola är att betrakta som grundutrustning och bekostas av förskola/skola.

Nyttjandegraden ska vara regelbunden över året.

 

Notera

Vårdnadshavaren ansvarar för bra underhåll av sulkyvagnen, t.ex. rengöring och smörjning. Alla övriga reparationer ingår i hjälpmedelsverksamhetens ansvar.

 

Säkerhetsaspekt

Hjälpmedlets bruksanvisning ska alltid följas. HMV rekommenderar att vid färd i bil eller färdtjänst ska barnet alltid flyttas över till en bilbarnstol.

 
 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
  • Förskrivningsrätt
    Arbetsterapeut
    Fysioterapeut
  • Isokod
    122703
  • Modifierad den
    2023-03-17
  • Skapat den
    2009-05-20

Sök

Sök, fritext

Hitta produkt via isokod

Sortera efter förskrivningsrätt

Viktiga länkar
Region Västerbotten
Hjälpmedel Västerbotten
Hjälpmedelsstrategi
Hjälpmedelshandboken distribueras av:
Västerbottens läns landsting
Hjälpmedel Västerbotten
Mariehemsvägen 14
906 54 Umeå
Tel växel: 090-785 00 00