Anvisning
- Arbetsstol kan förskrivas för att uppnå stabilt och/eller ergonomiskt sittande som möjliggör aktivitet/delaktighet enligt prionivå 2
- Arbetsstol/Coxitstol kan endast förskrivas när funktionsnedsättningen är så omfattande att en allmän produkt (kontorsstol), inte täcker behovet av stol.
- Förskriven arbetsstol kan vara ett hjälpmedel för självständig förflyttning mellan olika platser.
- Arbetsstol/coxitstol kan förskrivas som hjälp vid uppresning.
Anvisning för barn och ungdomar
- I kommunal verksamhet kan arbetsstol förskrivas för barn/ungdom med funktionsnedsättning så omfattande, att grundutrustning inte täcker behovet för att möjliggöra aktivitet/delaktighet enligt prionivå 2.
- Landstinget tillhandahåller en arbetsstol till barn/ungdomar som placeras i kommunal verksamhet. Har barnet behov av fler arbetsstolar står kommunen för kostnaden.
Om en kommunal verksamhet önskar hyra/göra inköp av hjälpmedel så kan skolan begära en konsultation av en hälso- och sjukvårdspersonal. Blanketten "Ansvarsfördelning vid anskaffande av hjälpmedel" kan användas för överenskommelse, se
Hjälpmedel Västerbottens hemsida - Blankettstället.
Se även Faktadelen - Ansvar för olika områden - Skola
Säkerhetsaspekt
Brukaren ansvarar för normalt underhåll, att hjulen hålls rena och naven fria från hår och damm. Byte av hjul som föranletts av dåligt underhåll bekostas av brukaren.
Notera
Kontorsstol
är en allmän produkt och betraktas som egenansvar. Vissa kontorsstolar som finns på den öppna marknaden har exempelvis funktionerna manuell höj- och sänkbarhet, vinklad sits och gunga/tilt samt tillbehör såsom nack- och svankstöd. Fotpall och fotvagga räknas som egenansvar.
Vissa specifika rutinbeskrivningar och beställningsunderlag finns på Hjälpmedel Västerbottens hemsida - Hjälpmedelssortiment - Hem och hushåll