Kommunen har ansvar för hjälpmedel för personer som bor i särskilda boenden eller som vistas i kommunens dagverksamheter. Med särskilt boende menas tex vård- och omsorgsboende för äldre, eller gruppbostad och servicebostad för personer med funktionsnedsättning och med behov av stöd och service enligt LSS eller SoL. Hjälpmedel som används vid särskilda boendeformer kan vara antingen grundutrustning eller personligt förskrivna.
Grundutrustning är hjälpmedel som gör att miljön motsvarar allmänna behov hos dem som vistas där. Dessa hjälpmedel ska inte behöva omfattande individuell anpassning eller anpassning som kräver hälso- och sjukvårdskompetens och/eller teknisk kompetens. De ska utan större svårigheter kunna användas av en eller flera personer som vistas i verksamheten. Grundutrustning är något som bör förändras över tid när samhället förändras, varje huvudman beslutar själv vad som ingår i grundutrustningen.
Exempel på grundutrustning är:
vårdsäng med reglerbar sängbotten, basmadrass, taklyft, toalettarmstöd
Undantag från kommunens ansvar för personligt förskrivna hjälpmedel är hjälpmedel som fordrar specialistnivå vid förskrivning, exempelvis
• Vissa medicinska behandlingshjälpmedel såsom oxygenutrustning, hostmaskin och ventilator
• Syn- och hörhjälpmedel.
• Epilepsilarm
Särskilda boendeformer omfattas inte av lagen om bostadsanpassningsbidrag, utan det är kommunens ansvar för särskilda boendeformer som reglerar detta.
(Hälso- och sjukvårdslagen 2017:30, 12 kap 1§
Lag (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag 6§ )