Startsida Hjälpmedelshandboken 

Hjälpmedelshandboken

Du är här: Lokal överenskommelse Umeå Kommun - HMV

Lokal överenskommelse Umeå Kommun - HMV

Gränsdragning hjälpmedel – bostadsanpassning


Umeå kommun och hjälpmedelsverksamheten har gjort en överenskommelse för att tydliggöra gränser och förenkla hantering för er förskrivare.

 

Generellt gäller att bostadsanpassningsbidrag (BAB) lämnas för anpassning av bostadens fasta funktioner som normalt inte tas med vid ev flytt.

 

Enkla lösningar hjälpmedel/bostadsanpassning ska alltid prövas i första hand.

Lösa tröskelramper finns att förskriva för användning under en kortare tid – t ex för att provbo hemma. Portabel helramp kan sökas på särskilt hjälpmedelsbeslut för provboende en kortare tid.


Personliga hjälpmedel som monteras i vägg/tak/golv är hjälpmedelsverksamhetens ansvar men ska helst undvikas i våtutrymmen på grund av risk för vattenskador.


Porttelefon inklusive elslutbleck är hjälpmedelsverksamhetens ansvar för brukare inom områdena rörelse, kommunikation och kognition.
Undantag: När automatisk dörröppnare samtidigt ska installeras söks bostadsanpassningsbidrag för både dörrautomatik och porttelefon.
Automatisk dörröppnare söks via BAB.


Installation av jordat eluttag för laddning/strömförsörjning av hjälpmedel ansvarar hjälpmedelsverksamheten för t ex laddning av eldriven rullstol, elförsörjning av taklyft, skötbord m m. (Intyg från fastighetsägare krävs).


Återställning efter nedmontering av hjälpmedel utförs inte, varken via hjälpmedelsverksamheten eller via bostadsanpassningsbidrag.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
  • Modifierad den
    2009-06-15
  • Publicerad den
    2009-05-18

Sök

Sök, fritext

Hitta produkt via isokod

Sortera efter förskrivningsrätt

Viktiga länkar
Region Västerbotten
Hjälpmedel Västerbotten
Hjälpmedelsstrategi
Hjälpmedelshandboken distribueras av:
Västerbottens läns landsting
Hjälpmedel Västerbotten
Mariehemsvägen 14
906 54 Umeå
Tel växel: 090-785 00 00