Startsida Hjälpmedelshandboken 

Hjälpmedelshandboken

Du är här: Fakta > Begrepp > Förskrivare

Förskrivare

En förskrivare av ett hjälpmedel är en person som är behörig att genomföra en förskrivning. Det är vårdgivaren som enligt 3 kap. 2 § HSLF-FS 2021:52 utser förskrivare och som också ansvarar för att personen har den kompetens som behövs för att utföra arbetsuppgiften. Av sjukvårdshuvudmannens lokala riktlinjer framgår oftast vilka yrkesgrupper som får förskriva vilka hjälpmedel.

 

Kompetenskrav vid förskrivning

 

Ett grundkrav för all hjälpmedelsförskrivning är den yrkeskompetens som anges i respektive produktanvisning. Hjälpmedelskunskap skall ingå i förskrivarens utbildning i aktuellt yrke/aktuell profession.

Det är vårdgivarens ansvar att säkerställa att de utsedda förskrivarna har rätt kompetens, att de har de kunskaper som krävs för arbetsuppgiften och att förskrivarkompetensen upprätthålls.

Den som är nyutbildad eller ny som förskrivare och saknar erfarenhet på hjälpmedelsområdet skall ha tillgång till handledning av erfaren förskrivare. Nyutbildad förskrivare bör genomgå Socialstyrelsens förskrivarutbildning.


Förskrivning av hjälpmedel innebär ett totalansvar och är inte ett utfärdande av handling. Förskrivningsrätt kan ej delegeras.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
  • Modifierad den
    2023-03-17
  • Publicerad den
    2009-05-18

Sök

Sök, fritext

Hitta produkt via isokod

Sortera efter förskrivningsrätt

Viktiga länkar
Region Västerbotten
Hjälpmedel Västerbotten
Hjälpmedelsstrategi
Hjälpmedelshandboken distribueras av:
Västerbottens läns landsting
Hjälpmedel Västerbotten
Mariehemsvägen 14
906 54 Umeå
Tel växel: 090-785 00 00